Kies de omvormer die past bij jouw zonnepanelen
Om een omvormer te kiezen is het belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen er op jouw dak kunnen. Daarom raden we mensen met weinig ervaring om de gratis dakscan aan te vragen. Zo weet je exact hoeveel zonnepanelen er op je kan past en welke omvormers je het beste kunt kiezen.
de beste Omvormers voor thuis gebruik
Veel particulier kiezen voor 12 zonnepanelen Full Black van 320 Wp, dan is de rekensom: 12×320 = 3840 Wp. Dan rond je het getal naar boven af en kies je dus voor een Solaredge omvormer of een Huawie omvormer van 4000Wp.
Wat doet een omvormer?
Als je een zonnepaneel systeem wilt aanschaffen dan is een omvormer onmisbaar. De omvormer is een enorm belangrijk onderdeel van je zonnesysteem. Het kastje zet de energie die opgewekt wordt door je zonnepanelen om in stroom dat je kan gebruiken.
Je zonnesysteem wekt gelijkstroom op en de omvormer zorgt ervoor dat dit in wisselstroom word omgezet, aangezien elk apparaat in huis op wisselstroom werkt. De omvormer is ongeveer even groot als een grote schoenendoos en stuurt de wisselstroom naar de meterkast. Zo gebruik je de opgewekte zonne energie voor de apparaten in huis.
Hoe kies ik een omvormer?
Wij kijken samen met jou naar de beste omvormer. We letten daarbij op de oriëntatie van je zonnepanelen, het vermogen van je panelen en de schaduw die op je dak valt. Valt er veel schaduw op een bepaalde plek op je dak?
Dan kan het slim zijn om voor meerdere (micro) omvormers te kiezen. Hierdoor zijn de zonnepanelen niet aan elkaar geschakeld en transporteert iedere omvormer de opgewekte stroom per paneel naar de meterkast.
Waar word de omvormer geplaatst?
Een omvormer wordt warm en moet zichzelf kunnen koelen. Het is belangrijk dat de omvormer tegen een stevige muur geplaatst wordt en dat er voldoende ruimte rondom het apparaat vrij is. Ook de afstand van de zonnepanelen naar de omvormer is belangrijk. Met een korte kabel naar de panelen gaat er minder energie verloren. Een logische plaats voor een omvormer is dus vaak op zolder.
Maakt een omvormer geluid?
Omvormers zijn niet helemaal stil. Het koelmechanisme van de omvormer maakt wat geluid, vergelijkbaar met het gezoem van een koelkast. Bij omvormers met een ventilator hoor je de ventilator aanslaan als de omvormer te heet wordt. Er zijn ook omvormers met een convectiekoeling. Deze hoor je ook als de omvormer zichzelf koelt.
Weet je welke omvormer het beste geschikt is voor je zonnesysteem, bereken dan je eigen zonnesysteem inclusief instalatie.